Spotmarked

Om Spotmarked

Fra sunkne appelsiner til saftig suksess

Miko AS er eieren bak konseptet Spotmarked og Havaristen. Historien til Miko begynner så langt tilbake som i 1971, da et skip lastet med appelsiner ble hevet opp fra havets bunn. Selve skipet ble solgt til metallverdi, men det var lasten som fanget interessen til den unge gründeren Fredrik Michelsen. Appelsinene om bord det havarerte skipet ble transportert til et saftpresseri, og siden solgt videre som juice. Michelsen var såpass fascinert av denne handelen at han tok med seg ideen om å gjenvinne og videreselge skadde varepartier hjem til Norge.

En pioner innen bærekraftig handel

Tilbake i Norge begynte Michelsen å inkorporere dette konseptet i driften til hans nystartede selskap, Miko AS, og 15 år senere, i 1986 ble denne delen av virksomheten skilt ut i et eget selskap – Miko Trading AS. Året etter åpnet det første utsalgsstedet under navnet Havaristen, oppkalt etter hendelsen som startet det hele, i lokalene til Brødrene London på Økern. Det skulle riktignok vise seg å bli en utfordrende oppgave å få dreis på salget – det var tross alt fremdeles et par tiår til begreper som bærekraft, gjenbruk og sirkulærøkonomi ble allemannseie.

Etter begrenset suksess på Økern, flyttet Havaristen til Ytre Enebakk i 1992. Her skulle de endelig lykkes med målet om å selge varer som var foredlet og restaurert direkte til sluttforbrukere, og samtidig bli bedre på å håndtere mindre partier på en rasjonell og miljøriktig måte. Havaristen ble raskt kjent som “den litt rare butikken” der du kunne finne både det ene og det andre – og gjøre røverkjøp på alt mulig rart. Fellesnevneren for alt de solgte var særdeles lave priser på varer som ellers ville bli destruert eller forsvinne inn i glemselen på andre måter. Og den dag i dag er det nettopp slike varer som er kjernen i alt de gjør.

Fra feilproduksjoner til konkursbo

I dag, over 50 år etter at et lass med appelsiner fant veien fra havets bunn og tilbake på land, holder Havaristen fremdeles til i Ytre Enebakk. Her har de blitt et fast besøkssted både for lokalmiljøet og folk som kommer langveisfra for å dra på skattejakt i deres nå 3000 m² store varehus. I 2017 lanserte Havaristen også ny nettbutikk, for å gi de av kundene som bor litt lenger unna muligheten til å gjøre lukrative kupp hjemmefra.

Samtidig pleies de tette båndene de har fått til lokalmiljøet i Enebakk. Havaristen er ikke bare et utsalgssted, men også en arbeidsplass og en integrert del av dette flotte samfunnet. Gjennom avtaler med NAV har de blant annet fått muligheten til å gi jobbtrening og arbeidserfaring til mennesker som har falt litt utenfor – uten at det egentlig er noen god grunn til det. På den måten bidrar de også med noe tilbake til stedet som har hjulpet oss å vokse frem som den bedriften og det varehuset de er i dag.

En ny æra med fokus på bærekraft og lokale leverandører

I 2020 startet Miko trading en ny butikk kalt Spotmarked. Denne driftes i samme ånd og med samme fokus på bærekraft og pris som Havaristen. Denne butikken ble åpnet i Gamle Ravei 321 i Larvik, og har en størrelse på 650 m². Her ble det videreført konseptet med salg av overskudd og havarerte varer, men det ble også lagt et fokus på lokale leverandører fra områder i og rundt Larvik. Denne butikken er nå godt etablert, og vil fortsette å tilby gode produkter til veldig gode priser.

Våre områder

1

Overskudds-partier

Vi kjøper alle typer feilproduksjoner (feil på etikett, feil emballasje, feil innhold, feil farge, feil vekt, feil blanding osv).

2

Produksjonsfeil

Vi kjøper store og små konkursbo. Det være seg nettbutikker, vanlige butikker, butikkjeder, grossister og produsenter.

3

Konkurspartier

Alle som driver med innkjøp eller produksjon vet at man noen ganger brenner inne med varer. Vi kjøper alle typer av overskuddsvarer.

Produkter

Aktuelle partikjøp

Garnfabrikken

Merino Ull 100%

per stk

25,-

Marcussen Bakeri

Dagsferskt brød

per stk

18,-

Aasheim Kjøtt

Storfe Mørbrad

per stk

229,-

/kg

BF:18.04.24

Ringnes

Solo Super Pasjonsfrukt

0.5 liter

10,-

+ pant

BF:06.04.24

jif

Jif vaskespray

500 ml

20,-

Extra

Tyggegummi

60 stk

25,-

BF:23.04.24

Lambi

Toalettpapir 12pk

12 ruller

59,-

pukka

Calm Collection

30 poser

79,-

BF:01.05.24